Waniliowy pudding z tapioki podany z truskawkami jest to
przekąską na słodko, która świetnie smakuje podana na ciepło jak i na zimno. Tapioka
wygląda jak małe, mleczne kuleczki. Namięka, staje się przezroczysta i zwiększa
swą objętość po ugotowaniu. Zasmakuje każdemu, kto lubi jeść budynie i mleczne
kremy. Ponadto pudding z tapioki będzie idealny dla osób na diecie
bezglutenowej jak i lekko strawnej.
Składniki:
1/2 szklanki tapioki (wagowo 90 g)
2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru z wanilią
2 łyżki cukru, np. brązowego
truskawki mrożone
Tapiokę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie do mleka wsypać szczyptę soli, cukier i cukier z wanilią. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu. Co jakiś czas przemieszać, aby tapioka nie przywarła do garnka. Gdy tapioka będzie szklista i miękka to garnek zdjąć z ognia. Przykryć pokrywką. Mrożone truskawki rozmrozić w małym garnku z niewielką ilością wody. Gdy truskawki będą miękkie to dodać do nich trochę cukru (do smaku) i całość rozgnieść za pomocą widelca. Do pucharków nakładać naprzemiennie truskawki i ugotowaną tapiokę. Pudding świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz