wtorek, 12 stycznia 2016

Łosoś z salsą cebulowo-koperkową


Pieczony łosoś z salsą cebulowo-koperkową to pomysł na szybki i smaczny obiad. Według mnie łosoś najlepiej smakuje, gdy jest przygotowywany w naczyniu żaroodpornym, ponieważ po upieczeniu jest zwarty i soczysty w smaku. Łososia z salsą cebulowo-koperkową możecie podać z ziemniakami jak i ryżem. 


Składniki na porcję dla 2-3 osób:
0,5 kg łososia ze skórą(najlepiej płat)
sok z połowy limonki (lub cytryny)
sól, pieprz

salsa cebulowo-koperkowa
2 średniej wielkości białe cebule
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki wody
4 łyżki mrożonego posiekanego koperku
sól, pieprz
odrobina oleju


Łososia umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (wystarczy go naciąć!). Przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z limonki. Przyprawionego łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 200ºC przez około 15-17 minut. W międzyczasie przygotować salsę cebulowo-koperkową. Cebulę i czosnek obrać oraz drobno pokroić. Na patelnię wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę. Gdy się zeszkli to dodać czosnek. Wlać pół szklanki wody. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć tak długo, aż woda wyparuje. Na sam koniec wsypać koperek. Całość wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Na talerz wyłożyć salsę cebulową-koperkową i na to położyć upieczonego łososia. Od razu podawać. 



Drukuj przepis