niedziela, 24 stycznia 2016

Kurczak pieczony z warzywami


Kurczak pieczony  z warzywami to pomysł na obiad, który przygotujecie w piekarniku. Soczysty, idealnie doprawiony i bardzo smaczny. Warzywa polecam zapiekać w tym samym naczyniu co kurczak, ponieważ smaki warzyw jak i mięsa świetnie się ze sobą połączą. Poniższe danie dodatkowo podałam z upieczonymi ziemniakami. Taki kurczak będzie idealnym daniem na niedzielny jak i uroczysty obiad. 



Składniki:
1 cały kurczak (wagowo ok.1,80-2 kg)
1 duża cukinia
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
3 średniej wielkości cebule
sól, pieprz
pieprz cytrynowy
zioła do drobiu
ewentualnie oliwa z oliwek



Kilka godzin przed pieczeniem kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, ziołami do drobiu oraz pieprzem cytrynowym (wierzch jak i środek kurczaka!). Przyprawionego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ewentualnie wierzch kurczaka posmarować oliwą z oliwek. Naczynie z kurczakiem odstawić w chłodne miejsce. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w grubszą kostkę. Cukinię umyć i pokroić w grube plasterki. Cebulę obrać i pokroić w ósemki (na 8 części). Warzywa przełożyć do osobnego naczynia. Przyprawić solą oraz pieprzem, a na sam koniec polać odrobiną oliwy z oliwek. Wszystko ze sobą wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Przez około 50 minut piec samego kurczaka (bez przykrycia). Po tym czasie obok kurczaka ułożyć warzywa. Ponownie wstawić do piekarnika i piec około 40 minut (do miękkości warzyw). 



Drukuj przepis