środa, 6 stycznia 2016

Ryż do sushi


Sushi to japońska potrawa przygotowywana z ugotowanego ryżu, najczęściej zawinięta w liście wodorostów (nori) wraz z dodatkiem ryb jak i owoców morza. Zdaje sobie sprawę, że większość z Was na samą myśl o surowych rybach może mieć wstręt do sushi. Nic bardziej mylnego – sushi możecie przygotować, np. z wędzonym łososiem jak i paluszkami krabowymi.  

Niestety ryżu do sushi nie można zastąpić zwykłym ryżem, basmati czy parboiled. Ugotowany ryż powinien być lekko klejący, jednak nie rozgotowany! Najlepiej przygotować go dosłownie 1-2 godziny przed przygotowywaniem sushi. 

Składniki (proporcja 1:2):
ryż do sushi 
woda

sos do ryżu (na 0,4 kg surowego ryżu)
7 łyżek octu ryżowego
 (lub gotowego dressingu do sushi)
4 łyżki zwykłego cukru
sól do smaku


Na samym początku ryż wsypać do miski i wlać wodę. Delikatnie za pomocą dłoni przemieszać go w wodzie. Przepłukać 3-4 razy. Woda po ostatnim płukaniu powinna być lekko przezroczysta. Następnie ryż przesypać na durszlak, przecedzić i delikatnie przesypać do garnka. Zalać wodą w proporcji 1:2, czyli jeżeli mamy 1 szklankę surowego ryżu to wlewamy 2 szklanki wody. Garnek ustawić na gazie. Gdy woda zacznie wrzeć to gotować 2 minuty. Po tym czasie ryż delikatnie przemieszać, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Co jakiś czas ryż należy przemieszać. Następnie garnek zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia. Do małego rondelka wlać ocet, wsypać cukier i szczyptę soli. Zagotować (cukier musi się rozpuścić). Przygotowany sos wlać do ugotowanego ryżu. Delikatnie wszystko ze sobą wymieszać. Ryż jest gotowy do przygotowania sushi. Prawda, że proste? :)


Kilka rad:
- przypalony ryż zepsuje smak sushi, dlatego podczas gotowaniu ryżu należy go co jakiś czas przemieszać,
- jeżeli ugotowany ryż przyklei się do dna garnka to nie zeskrobujcie tych resztek! Taki ryż nie nada się do sushi, ponieważ będzie suchy,
-  ryż do sushi najlepiej mieszać drewnianą łyżką, aby nie uszkodzić jego struktury,
- ugotowany ryż nie wstawiajcie do lodówki, ponieważ wchłonie inne zapachy i nie będzie smakował.

Struktura ryżu do sushi

Płukanie ryżu

Drukuj przepis