sobota, 9 stycznia 2016

Piersi kurczaka z marchewką, kukurydzą i pomarańczą w sosie słodko-kwaśnym


Kawałki piersi kurczaka z marchewką, kukurydzą i pomarańczą w słodko-kwaśnym sosie. Pycha! Poniższe danie to pomysł na urozmaicenie tradycyjnego obiadu. Takie piersi przypadną do gustu fanom słodko-kwaśnych smaków jak i lekko orientalnych dań. Pamiętajcie o tym, że pomarańcze musicie bardzo dokładnie wyfiletować, aby nie było białej błonki, która ma gorzki smak. 




Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka 
1 marchewka
2 pomarańcze
1/2 puszki kukurydzy
sól, pieprz
ostra papryka
olej do smażenia
1 jajko
mąka pszenna

sos
100 ml octu winnego
100 ml soku pomarańczowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka ketczupu
50 g cukru



Z piersi kurczaka usunąć kości, chrząstki oraz skórę. Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Jajko roztrzepać. Kawałki piersi obtoczyć w jajku, a następnie w mące. Na patelnie wlać olej (tak, aby przykrył dno). Przesmażyć na złoty kolor kawałki kurczaka. W międzyczasie marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Pomarańczę wyfiletować (pozbawić skórki oraz białej błonki) i pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Składniki na sos wymieszać ze sobą. Podsmażone kawałki kurczaka przesypać na talerz. Na tą samą patelnię wsypać marchewkę. Podlać odrobiną wody i smażyć, aż marchewka będzie miękka. Następnie wlać sos, który należy zredukować (musi trochę odparować, zgęstnieć). Na sam koniec dodać kawałki kurczaka, kukurydzę i pomarańczę. Wszystko ze sobą wymieszać i chwilę przesmażyć. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Gotowe danie świetnie smakuje z ryżem jak i makaronem (danie podałam z chińskim makaronem). 





Drukuj przepis