Czekoladowy pudding z tapioki to pomysł na szybką przekąskę na słodko. Poniższy deser udekorowałam wiśniami, aby przełamać smak czekoladowej masy. Desery na bazie tapioki będą idealne dla osób, które dbają o linie bądź nie tolerują glutenu.
Składniki na 4 mniejsze porcje:
1/2 szklanki tapioki (wagowo 90 g)
2,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru, np. brązowego
1 tabliczka mlecznej czekolady
2 łyżeczki gorzkiego kakao
wiśnie do dekoracji
2 łyżeczki gorzkiego kakao
wiśnie do dekoracji
ewentualnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* wiśnie rozmroziłam na patelni wraz z odrobiną wody. Gdy owoce były miękkie to wsypałam łyżeczkę mąki ziemniaczanej, całość zagotowałam. W ten sposób powstały wiśnie w żelu, które idealnie pasują do słodkich deserów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz