piątek, 8 stycznia 2016

Czekoladowy pudding z tapioki


Czekoladowy pudding z tapioki to pomysł na szybką przekąskę na słodko. Poniższy deser udekorowałam wiśniami, aby przełamać smak czekoladowej masy. Desery na bazie tapioki będą idealne dla osób, które dbają o linie bądź nie tolerują glutenu. 




Składniki na 4 mniejsze porcje:
1/2 szklanki tapioki (wagowo 90 g)
2,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru, np. brązowego
1 tabliczka mlecznej czekolady
2 łyżeczki gorzkiego kakao
wiśnie do dekoracji
ewentualnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Tapiokę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie do mleka wsypać szczyptę soli i cukier. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu. Co jakiś czas przemieszać, aby tapioka nie przywarła do garnka. Gdy tapioka będzie szklista i miękka to garnek zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę i wsypać gorzkie kakao. Całość szybko wymieszać (czekolada musi się rozpuścić). Przygotowany pudding przełożyć do pucharków i udekorować wiśniami*. Najlepiej smakuje podany na ciepło. 



* wiśnie rozmroziłam na patelni wraz z odrobiną wody. Gdy owoce były miękkie to wsypałam łyżeczkę mąki ziemniaczanej, całość zagotowałam. W ten sposób powstały wiśnie w żelu, które idealnie pasują do słodkich deserów. 


Drukuj przepis