środa, 27 stycznia 2016

Sałatki w słoikach


Zostajecie dłużej w pracy? Jeździcie na delegację? Nie macie czasu na codzienne przygotowywanie posiłków? Jeżeli tak - to sałatki w słoikach będą dla Was idealnym rozwiązaniem :) Wystarczy warzywa ułożyć w słoiku. Przed samym podaniem całość wyjąć ze słoika i wymieszać. Sałatki przygotowane w poniższy sposób pozwolą Wam zaoszczędzić czas jak i pieniądze. To od Was zależy, co znajdzie się w takim zestawie :) Sałatka w słoiku zachowuje świeżość przez kilka dni. Polecam dodawać wyłącznie świeże warzywa, ponieważ dodatek konserwowych (np. ogórka/papryki) spowoduje, że cała sałatka przejdzie octem. 


Składniki:
sałata
pomidory
ogórek
rzodkiewka
 papryka
makaron/ryż
usmażone mięso z kurczaka
nasiona, np. sezam, podprażony słonecznik
sos do sałatek wymieszany z woda i oliwą z oliwek

sos sałatkowy
oliwa z oliwek


Warzywa umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki. Makaron/ryż ugotować, przelać zimną wodą i ostudzić. Mięso z kurczaka, np. z udek/piersi pociąć w kostkę, przyprawić, usmażyć na patelni i ostudzić. Sos sałatkowy wymieszać z odrobiną wody i oliwy z oliwek.

Układanie sałatki (od samego dołu):
 sos sałatkowy*
 warzywa
 (od najbardziej "mokrych", np. pomidor, papryka, rzodkiewka, ogórek)
mięso z kurczaka/ser feta/ser mozzarella
ugotowany makaron/ryż
porwana sałata
ewentualnie nasiona

Przygotowane słoiki zakręcić i przechowywać w lodówce. 


*sos sałatkowy możecie pominąć, jednak bez niego cała sałatka będzie bardzo sucha



Przykładowe sałatki w słoikach 

(we wszystkich zestawach jest pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka i mix sałat)




Drukuj przepis