Kaszak czekoladowy to ciasto na zimno przełożone herbatnikami i ugotowaną kaszą manną. Całość udekorowałam polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Kaszak idealnie smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, ponieważ herbatniki zmiękną. Ciasto kaszak to smak mojego dzieciństwa :) Jestem pewna, że nie będziecie mieć problemu z przygotowaniem poniższego ciasta.
Składniki na blachę 30 cm x 20-25 cm:
1 l mleka
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka zwykłego cukru
3-4 łyżki gorzkiego kakao
1 kostka masła (200 g)
około 200 g herbatników
polewa
polewa
1 mleczna czekolada (100 g)
90 g śmietany 30%
dekoracja
dekoracja
wiórki kokosowe
Do rondelka wlać 3 szklanki mleka. Wsypać gorzkie kakao, cukier i dodać posiekane na mniejsze kawałki masło. Całość gotować na małym ogniu. Do pozostałego mleka (1 szklanki) wsypać kaszę mannę i całość wymieszać ze sobą. Gdy mleko w rondelku będzie gorące to powoli wlać pozostałe mleko z kaszą manną. Gotować, cały czas mieszając. Masa musi zgęstnieć. Garnek zdjąć z ognia. W międzyczasie formę do pieczenia wyłożyć herbatnikami (np. 4 rządki po 4 herbatniki). Wylać gorącą masę z rondelka i na samym wierzchu ułożyć herbatniki (tak sam jak na spodzie). Ciasto ostudzić. Na sam koniec polać polewą czekoladową* i udekorować wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić do lodówki. Kroić dopiero wtedy, gdy polewa zastygnie.
*przygotowanie polewy czekoladowej - do rondelka wlać zimną śmietanę. Zagotować. Dodać posiekaną czekoladę. Całość po chwili wymieszać. Czekolada musi połączyć się ze śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz