poniedziałek, 25 stycznia 2016

Domowe pesto z jarmużu


Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na pesto z rukoli. Dzisiaj zachęcam do przygotowania domowego pesto z jarmużu. Taka pasta będzie idealna na kanapki lub jako dodatek do ugotowanego makaronu. Oliwę z oliwek należy dolewać stopniowo, aby cała masa nie była zbyt tłusta. 




Składniki:
100 g jarmużu
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, np. gruboziarnista
1 garść orzechów nerkowca
1 garść orzechów włoskich




Jarmuż umyć, lekko osuszyć, odciąć twarde łodygi. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Do kielicha blendera przełożyć jarmuż, wsypać orzechy, czosnek, sól i 3-4 łyżki oliwę z oliwek. Całość zmiksować do połączenia składników. Jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dolać odrobinę oliwy z oliwek. Przygotowane pesto posmakować, ewentualnie mocniej posolić i przełożyć do słoiczka. Wierzch polać odrobiną oleju. Słoiczek zakręcić. Przechowywać w lodówce.



Drukuj przepis