poniedziałek, 7 grudnia 2015

Domowa wędlina z udek kurczaka


Dzisiaj zapraszam Was na domową, pyszną i niesamowicie aromatyczną wędlinę z udek kurczaka. Musicie mi uwierzyć, że w smaku jest o wiele lepsza niż kupne wędliny. Do przygotowania poniższej wędliny użyłam szynkowara. Wbrew pozorom nie jest to drogi sprzęt, a dzięki niemu możecie "wyczarować" domowe wędliny na kanapki. Poniższa wędlina z wyglądu przypomina domowy baleron. Ponadto zaletą parzenia mięsa w szynkowarze jest tworzenie się aromatycznej galaretki... pycha ;) 




Składniki na szynkowar o pojemności 1,5 kg mięsa:
1 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skórek)
1 łyżeczka soli peklowej
1 łyżeczka zwykłej soli
1 łyżeczka pikantnej mieszanki pieprzów
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół do drobiu
2 łyżeczki żelatyny
2-3 ząbki czosnku
1/4 szklanki wody




Udka umyć, osuszyć i przekroić na dwie części. Za pomocą tłuczka delikatnie rozbić. Następnie do mięsa dodać przeciśnięty czosnek, wsypać przyprawy, żelatynę i wlać wodę. Za pomocą dłoni wszystko dokładnie wymieszać. Woda musi wchłonąć się w mięso. Przygotowane udka przełożyć do woreczka i umieścić w szynkowarze. Założyć sprężynę i zamknąć szynkowar. Wstawić go na kilka godzin do lodówki (przyprawy muszą się "przegryźć" z mięsem). Następnie do wysokiego garnka wlać wodę i ją zagotować. Umieścić szynkowar. Gotować pod przykryciem, starając się utrzymać temperaturę 90ºC. Gotować 80 minut. Wędlina jest gotowa, gdy temperatura wewnątrz szynkowara osiągnie 70ºC. Po tym czasie szynkowar wyjąć z garnka, boki przelać zimną wodą i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień, wędlinę wyjąć i pokroić.