czwartek, 10 grudnia 2015

Śledzie w pomarańczach


Słodko-słone - czyli połączenie śledzi i pomarańczy. Wiem, że niektórzy z Was na samą myśl o takim połączeniu mogą się skrzywić ;) Jeżeli lubicie lekko egzotyczne smaki to takie śledzie przypadną Wam do gustu. Jeżeli macie ochotę na inne dania ze śledziami to polecam przygotować sałatkę śledziową z kiwi lub z czerwoną fasolką



Składniki:
250 g solonych śledzi
1 średnia cebula
1 pomarańcza
2 goździki
pieprz kolorowy
olej


Śledzie kilkakrotnie wymoczyć w zimnej wodzie. Odsączyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w skośne kawałki na jeden kęs. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 2-3 minuty. Następnie przecedzić i przelać zimną wodą. Pomarańczę umyć, sparzyć, pozbawić skórki i pokroić na mniejsze części (najlepiej pousuwać nadmiar białej błonki). W słoiku układać warstwami śledzie, cebulę i pomarańcze. Całość delikatnie posypać kolorowym, zmielonym pieprzem. Na sam koniec włożyć goździki i wlać olej (musi przykryć śledzie, cebulę i pomarańczę). Odstawić na co najmniej 24 godziny w chłodne miejsce. 



Pomysł na przepis ze strony madameedith.com

Drukuj przepis