środa, 30 grudnia 2015

Tymbaliki z karpia


Jeżeli znudził się Wam tradycyjny karp w galarecie to zachęcam do przygotowania rybnych tymbalików. To takie małe porcje galaretek z kawałkami ryby oraz warzyw. Idealnie sprawdzą się na rodzinne przyjęcie jak i Sylwestra. Świetnie smakują skropione sokiem z cytryny. 



Składniki*:

wywar
4 kawałki karpia 
(ja wykorzystałam 2 dzwonki i 2 ogony)
2 marchewki
1 pietruszka
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
9 płaskich łyżeczek żelatyny

klarowanie wywaru
1 białko
1 łyżeczka octu

do dekoracji
kukurydza konserwowa
groszek konserwowy


Przygotowywanie wywaru
Do garnka wlać 2 l wody. Dodać obrane i umyte warzywa oraz liście laurowe, a także ziele angielskie. Całość  posolić oraz popieprzyć. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. W międzyczasie karpia oczyścić, pozbawić łusek i umyć. Gdy warzywa będą lekko miękkie to do garnka dodać surowe kawałki karpia. Gotować na małym ogniu. Dosłownie 10-15 minut. Mięso z ryby musi zmienić kolor na biały. Przygotowany wywar wraz z kawałkami karpia ostudzić. Następnie wyjąć wszystkie warzywa i kawałki ryby. 

Klarowanie wywaru i przygotowywanie galaretki
Odlać 1,5 l wywaru. Posmakować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Następnie wlać do niego roztrzepane jajko wraz z łyżeczką octu. Wywar gotować na średnim ogniu tak długo, aż utworzy się gęsta piana. Całość przecedzić (na sitku wyłożonym, np. gazą). Na sam koniec do gorącego wywaru wsypać żelatynę. Rozpuścić ją. Wywar pozostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.

Układanie
Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Marchewkę pokroić w drobną kostkę. Karpia obrać, pozbawić skóry, ości i drobno pokroić. Na dno foremek ułożyć kukurydzę, następnie pokrojonego karpia, marchewkę, kukurydzę i groszek. Całość zalewać lekko tężejącą galaretką. Najlepiej robić to powoli, tzn. wlać trochę galaretki i poczekać, aż lekko stężeje. Ponownie trochę galaretki i poczekać aż stężeje. Dzięki temu warzywa nie będą na samym wierzchu tymbalików. Przygotowane galaretki wstawić do lodówki i podawać dopiero wtedy, gdy całkowicie stężeją.




*z podanych składników przygotowałam 6 małych galaretek w kształcie babeczek oraz 4 galaretki w szklankach 200 ml

Drukuj przepis