Już jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na udka faszerowane pieczarkami, różnymi warzywami jak i samym szpinakiem. Mięso przygotowane w ten sposób jest soczyste i bardzo smaczne. Ponadto roladki nie trzeba podsmażać. Wystarczy udka złożyć za pomocą wykałaczek i ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pycha! Udka świetnie smakują podane z ugotowanym ryżem jak i ziemniakami.
Składniki:
1 kg udek z kurczaka (około 5-6 sztuk)
suszone pomidory (2 połówki na 1 udko)
świeży szpinak (2-3 liście na 1 udko)
starty żółty ser
1 szklanka wody
sól, pieprz
Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości i delikatnie "zeskrobać" mięso (instrukcja obrazkowa tutaj). Następnie udka bez kości lekko rozbić (pozostawić skórkę!). Przyprawić solą oraz pieprzem. W międzyczasie szpinak umyć i osuszyć. Następnie na każde wyluzowane udko położyć liście szpinaku, połówki suszonych pomidorów. Na sam koniec dodać starty ser. Za pomocą wykałaczek wszystko ze sobą "połączyć". Przygotowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalać wodą (musi przykryć dno naczynia), przykryć pokrywką i piec około 40-50* minut w 180ºC. Jeżeli chcecie, aby skórka była lekko przypieczona - to 15 minut pod koniec pieczenia należy zdjąć pokrywkę.
*ewentualnie czas pieczenia należy wydłużyć, jeżeli mięso nie jest upieczone
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz