sobota, 29 marca 2014

Udka faszerowane pieczarkami


Miękkie i delikatne udka z kurczaka faszerowane pieczarkami to idealny pomysł na niedzielny obiad. Niestety, w przygotowaniu są trochę czasochłonne, ponieważ udka z kurczaka należy wyluzować (tj. pozbawić kości i chrząstek).

Składniki:
udka z kurczaka
pieczarki
cebula
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
starty ser
*wykałaczki

Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości i delikatnie "zeskrobać" mięso. Następnie udka bez kości lekko rozbić (pozostawić skórki!). Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.


 W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na rozgrzanej patelni przesmażyć cebulę, a gdy stanie się szklista dodać pieczarki i zalać je odrobiną wody. Delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć na średnim ogniu, a gdy pieczarki będą już miękkie - zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie wyluzowanie udka faszerować masą pieczarkowo-cebulową i posypać odrobiną startego sera. Za pomocą wykałaczek wszystko ze sobą "połączyć". Przygotowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać odrobiną wody, przykryć pokrywką i piec około 40 minut w 180 C. Jeżeli chcecie, aby skórka była lekko przypieczona - to 10 minut pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę. 





Drukuj przepis