czwartek, 27 marca 2014

Drożdżowe rogaliki z nutellą


Miękkie, drożdżowe rogaliki z czekoladową niespodzianką w środku.
 Idealne do kubka gorącego kakao. 


Składniki:
500 g mąki pszennej tortowej
25 dag świeżych drożdży (1/4 kostki)
3/4 szklanki mleka
65 g miękkiego masła
4 łyżki cukru
2 jajka (1 do ciasta i 1 do posmarowania rogalików)
cukier z prawdziwą wanilią (do smaku)
szczypta soli
krem czekoladowy, np. nutella



Mleko wlać do rondelka i lekko podgrzać, następnie mleko wlać do szklanki, dodać cukier i drożdże. Wszystko połączyć, np. za pomocą łyżeczki i ostawić na około 5 minut. Następnie zabieramy się za ciasto: do miski dodajemy wszystkie składniki i wlewamy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miało gładką konsystencję (ciasto nie może lepić się do blatu).


Przygotowane ciasto wkładamy z powrotem do miseczki, przykrywamy ściereczką i kładziemy w ciepłe miejsce (na około 1,5 godziny), aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski, dzielimy na 2 części. Każdą część wałkuje tworząc kształt koła i dzielę ciasto na kilka części. Dalej postępuję tak jak widać na obrazkach, tj. krem nakładam na najszerszą część ciasta; następnie zawijam i delikatnie wywijam na bok rogi rogalików; łączeniami układam do dołu, aby podczas pieczenia rogaliki się nie zdeformowały. 






Przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce i przykryć ściereczką- odstawić w ciepłe miejsce, aby lekko podrosły na około 30 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 C. Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 15-20 minut. Najlepiej smakują w tym samym dniu, co były pieczone. 

Drukuj przepis