poniedziałek, 17 marca 2014

Gulasz z pieczarkami i serduszkami drobiowymi

 

Jeszcze kilka lat temu nie zjadłabym serduszek z kurczaka. Jednak z czasem gusta kulinarne się zmieniają ;) Poniższy gulasz jest na prawdę bardzo smaczny i dosyć tani. Wystarczy kupić serduszka drobiowe i pieczarki, a dzięki nim wyczarujemy pyszny gulasz.



Składniki na 2 porcje:
400 g serc drobiowych
1/2 sztuki cebuli
50 g pieczarek
sól, pieprz
papryka słodka
50 ml śmietany 30%
olej
2-3 łyżki mąki

Serduszka pozbawić górnej części, przekroić wzdłuż i pozbawić skrzepów krwi. Dopiero gdy wszystkie serduszka obierzemy - umyć je i osuszyć.




Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
Na patelnię wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę, a gdy stanie się szklista dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Miękkie warzywa przełożyć na talerz/miskę. Do innego garnka, wlać odrobinę oleju i przesmażyć serduszka z kurczaka. Podczas smażenia przyprawić je solą, pieprzem i papryką słodką. Gdy mięso się zetnie dodać przesmażone warzywa, wlać 1,5 szklanki wody i gotować na małym ogniu (około 30-40 minut, aż woda lekko wyparuje). Pod sam koniec zagęścić* mąką i jeszcze chwilę zagotować. Podawać z kaszą lub ryżem.




* tzn. do szklanki wsypać 2-3 łyżki mąki, wlać 1/4 szklanki wody i śmietanę; całość ze sobą połączyć; następnie przygotowaną masę wlać powoli do gotującego się gulaszu --> dzięki temu sos będzie gęsty

Drukuj przepis