poniedziałek, 10 marca 2014

Domowa mielonka (słoikowa)


Domowa mielonka to alternatywa do kupnych wędlin. Dzięki podwójnej pasteryzacji można ją dłużej przechowywać i jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa mielonka! 

 

Składniki na 3 słoiki 250 ml:

1 kawałek szynki (700 g)
sól czosnkowa
pieprz kolorowy
kilka ziaren jałowca



Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i zmielić w maszynce (na średnich oczkach). Do zmielonego mięsa dodać przyprawy (nie żałować ;)). Wszystko ze sobą wymieszać. Przygotowane mięso przełożyć do 250 ml słoików (nakładać do 2/3 wysokości) i podwójnie pasteryzować (tzn. do garnka włożyć zakręcone słoiki, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i gotować na średnim ogniu około 45 minut* - na drugi dzień gotowanie powtórzyć). Przechowywać w chłodnym miejscu. 







*czas liczyć od momentu wrzenia wody






Drukuj przepis