czwartek, 6 marca 2014

Fasolka po bretońsku



Fasolka po bretońsku to polskie danie, które zawiera fasolęsos pomidorowy i kiełbasę. Poniżej przedstawiam przepis na błyskawiczną fasolkę po bretońsku, ponieważ aby skrócić czas przygotowania użyłam fasoli konserwowej. W oryginalnej recepturze do fasolki po bretońsku dodaje się jeszcze wędzony boczek i majeranek. 



Składniki:

1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka białej fasoli
1 puszka pomidorów bez skórki
koncentrat pomidorowy
kiełbasa (1 duża laska)
1 obrana cebula
sól, pieprz, zioła prowansalskie (bądź majeranek)
olej do smażenia



1. Kiełbasę pokroić w półplasterki, a cebulę drobno posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić cebule, smażyć na średnim ogniu, tak długo aż będzie lekko szklista. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Wszystko ze sobą przesmażyć.



2. Do garnka dodać pomidory z puszki + białą i czerwoną fasolkę (bez zalewy). Przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu około 20-25 minut. Po tym czasie ponownie posmakować i w razie potrzeby doprawić. Na sam koniec dodać kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego i zioła prowansalskie (bądź majeranek). Gotować jeszcze kilka minut.



3. Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje na drugi dzień (lekko zgęstnieje).


Drukuj przepis