środa, 5 marca 2014

Kruche krówki


Krówki są to mleczne cukierki, które wytwarza się z mleka, cukru i masła. Poniżej podaje przepis na kruche krówki, tzn. nie będą miękkie w środku. W smaku przypominają cukierki toffi i idealnie pasują do kubka gorącej kawy.

Składniki:

1/2 puszki mleka skondensowanego słodkiego
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
80  g masła

1. Do rondelka dodać zagęszczone mleko, masło, cukier puder i cukier waniliowy. Przygotowane składniki połączyć ze sobą, np. za pomocą trzepaczki.

2. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Masa po kilku minutach zacznie zmieniać kolor - aby krówki wyszły idealne, masa musi być delikatnie brązowa. Doprowadzenie masy do takiego stanu zajmie około 15-20 minut.






 3. Następnie przygotowaną masę wyląc do małych foremek bądź do głębokiego naczynia. Umieścić w lodówce, na co najmniej 1 godzinę. 




Drukuj przepis