niedziela, 16 marca 2014

Truskawkowy pucharek


Truskawkowy pucharek to czerwono-różowy deser - połączenie galaretki i truskawek. Uwielbiam desery na zimno, więc zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Przepis zgłaszam na akcję lekkie desery bez piekarnika.


Składniki na 4 pucharki:

1 galaretka truskawkowa
125 g jogurtu, np. naturalnego (ja użyłam jogurtu naturalnego z musem truskawkowym)
truskawki wg uznania



Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale rozpuścić ją w 1,5 szklance wrzątku. Gdy galaretka lekko przestygnie, połowę masy przelać do pucharków. Najlepiej pucharki wstawić do lodówki, jeżeli chcemy aby galaretka stężała pod kątem to pucharki podeprzeć, np. deską kuchenną.


Do drugiej połowy galaretki dodać jogurt i wszystko ze sobą zmiksować. Na sam koniec dodać pokrojone truskawki i pozostawić do lekkiego stężenia (masa będzie miała różowy kolor). Następnie przygotowaną masę przelać do pucharków (polecam wlać ją dopiero wtedy, gdy galaretka stężeje, aby masy się ze sobą nie połączy). Pozostawić w lodówce do stężenia. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami.




Smacznego☺!
Lekkie desery bez piekarnika




Drukuj przepis