czwartek, 20 marca 2014

Piersi kurczaka w cieście francuskim


Piersi kurczaka otulone w cieście francuskim to przepis na kolację na ciepło. Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z piekarnika.  Warto dodać, że jest to pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego, ale nie na słodko.




Składniki na 2 porcje:

2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 płat ciasta francuskiego
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
olej
1 jajko
starty ser




Mięso umyć, osuszyć, przyprawić i przesmażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej na średnim ogniu, aby nie przypalić). Ciasto francuskie rozłożyć, przeciąć wzdłuż na 2 części. Następnie każdą z części naciąć na dosyć szerokie paski (pozostawiając górę i dół nie przecięty). Na przygotowane ciasto wyłożyć pierś z kurczaka. Zawinąć, tj. na początku piersi otulić ciastem, a następnie zawijać (na przemian) paskami z ciasta francuskiego. Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać startym serem. Piec w 180°C przez około 30-40 minut*. 




* nie polecam piec w wyższej temperaturze (aby skrócić czas pieczenia), ponieważ ciasto może być surowe w środku




Drukuj przepis