poniedziałek, 3 marca 2014

Czekoladowe szyszki


Proste małe, słodkie przekąski -  które jesteśmy w stanie przygotować tylko i wyłącznie z trzech składników!  Jeżeli lubicie bardziej czekoladowe desery - to dodajcie trochę mniej ryżu preparowanego.


Składniki:
1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego
1/2 opakowania ryżu preparowanego (tj. 100 g)
100 g czekolady mlecznej
opcjonalnie gorzkie kakao


1. Mleczko wlać do małego rondelka i delikatnie podgrzewać. Ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Gdy mleczko będzie gorące dodać połamaną czekoladę*. Wszystko ze sobą połączyć i już nie gotować! Przygotowaną masę lekko ostudzić.




2. Do masy czekoladowej wsypać ryż preparowany i delikatnie ze sobą połączyć. Formować kulki lub podłużne kształty wielkości łyżki. 


3. Przygotowane szyszki można wkładać do papilotek, aby podczas jedzenia nie wybrudzić się czekoladą. Czekoladowe szyszki schłodzić w lodówce (co najmniej 2 godziny). 


* jeżeli masa czekoladowa będzie zbyt jasna to można dodać 1 łyżkę gorzkiego kakao

Drukuj przepis