Proste małe, słodkie przekąski - które jesteśmy w stanie przygotować tylko i wyłącznie z trzech składników! Jeżeli lubicie bardziej czekoladowe desery - to dodajcie trochę mniej ryżu preparowanego.
Składniki:
1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego
1/2 opakowania ryżu preparowanego (tj. 100 g)
100 g czekolady mlecznej
opcjonalnie gorzkie kakao
1. Mleczko wlać do małego rondelka i delikatnie podgrzewać. Ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Gdy mleczko będzie gorące dodać połamaną czekoladę*. Wszystko ze sobą połączyć i już nie gotować! Przygotowaną masę lekko ostudzić.
2. Do masy czekoladowej wsypać ryż preparowany i delikatnie ze sobą połączyć. Formować kulki lub podłużne kształty wielkości łyżki.
3. Przygotowane szyszki można wkładać do papilotek, aby podczas jedzenia nie wybrudzić się czekoladą. Czekoladowe szyszki schłodzić w lodówce (co najmniej 2 godziny).
* jeżeli masa czekoladowa będzie zbyt jasna to można dodać 1 łyżkę gorzkiego kakao
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz