niedziela, 16 marca 2014

Pasztet drobiowy


Przygotowanie domowego pasztetu jest niestety czasochłonne - gotowanie, studzenie, obieranie i mielenie zajmuje trochę czasu. Jednak domowy pasztet jest o wiele smaczniejszy niż kupny, a także wiemy co dokładnie jemy. 


Składniki:

2 ugotowane ćwiartki z kurczaka
300 g drobiowej wątróbki
1 obrana cebula
1 ugotowana marchewka + pietruszka (mogą być to warzywa z rosołu)
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
2 jajka
1 łyżka bułki tartej
olej



1. Wątróbkę obrać, oczyścić. Na patelni rozgrzać olej i chwilę przesmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy lekko zmieni kolor, dodać wątróbkę i smażyć na średnim ogniu. Gdy mięso będzie usmażone, zdjąć z ognia i ostudzić.


2. Z ugotowanych ćwiartek kurczaka obrać mięso. Za pomocą maszynki wszystko zmielić, tj. ugotowane mięso z kurczaka, warzywa i wątróbkę z cebulą.



3. Następnie do masy dodać 2 jajka, kaszkę manną , przyprawy (nie żałować;)) i wszystko ze sobą połączyć.  Przygotowany farsz przełożyć do 250 ml słoików (nakładać do 2/3 wysokości) i podwójnie pasteryzować (tzn. do garnka włożyć zakręcone słoiki, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i gotować na średnim ogniu około 30 minut* - na drugi dzień gotowanie powtórzyć). Przechowywać w chłodnym miejscu.






*czas liczyć od momentu wrzenia wody

Drukuj przepis