poniedziałek, 10 marca 2014

Podwójne bezy z nutellą



Bezy z nutellą są banalnie proste i można je upiec z niewielkiej ilości składników. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu. Z wyglądu przypominają kosmiczne statki :) Poniższy przepis zgłaszam na akcję beza doskonała.

Składniki:

2 duże białka jaj (lub 3 małe)
100 g cukru pudru (tzn. 2/3 szklanki)
2 łyżeczki octu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem nutella

1. Zimne białka ubić za pomocą miksera. Gdy będą już sztywne dodać (powoli!) cukier puder i cały czas miksować.


2. Pod sam koniec ubijania dodać ocet i mąkę ziemniaczaną - wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną masę przełożyć do szprycy i wycisnąć wzorki wielkości orzecha włoskiego.





4. Piec w 100°C przez 50-60 minut, bądź 150°C przez 25 minut. Jeżeli wybierzecie drugą opcję - beza będzie lekko miękka z chrupiącą skórką.


5. Gdy bezy ostygną to co drugą posmarować kremem nutella i "połączyć" z bezą nieposmarowaną. Od razu podawać.



Beza doskonała

Drukuj przepis