wtorek, 25 marca 2014

Zapiekanka makaronowa (szpinak i łosoś)


Kolejny pomysł na ciepłe danie na kolację dla dwojga - zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i wędzonym łososiem.  

Składniki:

makaron (ilość wg uznania)
250 g szpinaku
100 g łososia wędzonego na zimno
sól, pierz
1 ząbek czosnku
125 ml śmietany 30%
125 śmietany 18%
starty ser 
masło do posmarowania formy


Makaron ugotować al dente. Następnie przelać go zimną wodą, aby się nie posklejał. W międzyczasie przygotować szpinak - jeśli używamy zamrożonego, to lekko go odmrozić, do garnka wlać odrobinę wody, dodać szpinak i gotować na małym ogniu. Następnie dodać ząbek posiekanego czosnku, a także przyprawić solą i pieprzem. Lekko ostudzić. Dno naczynia żaroodpornego posmarować masłem, dodać połowę ugotowanego makaronu, szpinak, pokrojonego łososia, starty ser i delikatnie przyprawić solą/pieprzem. Na sam wierzch dodać resztę makaronu i całość zalać wymieszanymi śmietanami. Jeśli nie macie, np. słodkiej śmietany to dodajcie 250 ml śmietany 18%. Na sam koniec posypać startym serem. Piec w przykrytym naczyniu około 20-25 minut w 180°C.




Drukuj przepis