poniedziałek, 24 marca 2014

Pulpeciki wieprzowe w sosie koperkowym



Składniki:

1 kawałek karkówki - co najmniej 1/2 kg 
(jeśli nie macie maszynki do mielenia to użyjcie gotowego mięsa mielonego)
1 mała cebula
1 twarda kajzerka
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1 jajko
mąka do obtaczania
świeży koperek
śmietana 30% i mąka do zagęszczenia sosu


1. Karkówkę umyć, osuszyć i pociąć w dużą kostkę, zmielić za pomocą maszynki. Na sam koniec dodać namoczoną we wrzątku kajzerkę.



2. Następnie do masy dodać jajko, posiekaną cebulę, przyprawy i wszystko ze sobą połączyć. Jeśli według was masa jest zbyt klejąca się - dosypać bułki tartej. 


3. Z przygotowanej masy formować mięsne kulki. Każdą kulkę obtoczyć w mące. Przygotowane mięso schłodzić w lodówce (co najmniej 30 minut). 


4. Następnie do garnka wlać wodę. Do wrzącej wody wrzucić pulpety wieprzowe. Gotować na średnim ogniu około 20 minut. 


5. W międzyczasie do kubka wlać 100 ml śmietany, wsypać 3-4 łyżki mąki i wszystko ze sobą połączyć (jeśli masa jest zbyt gęsta, dolać odrobinę sosu z gotujących się pulpetów). Do gotującego wywaru wlać masę z kubka. Zamieszać i gotować na małych ogniu,tak długo aż sos zgęstnieje. Na sam koniec do sosu dodać posiekany koperek. Pulpety podawać z ziemniakami lub kaszą. 

Drukuj przepis