poniedziałek, 3 marca 2014

Tarta z piersią kurczaka i szpinakiem


 Dzisiaj zapraszam Was na szybkie danie, które idealnie pasuje na kolację jak i na błyskawiczny obiad. Kruche ciasto francuskiego, zalane masą jajeczno-śmietanową, która "ukrywa" szpinak, pomidora i kawałki piersi z kurczaka.


Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
250 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 podwójna pierś z kurczaka
1 pomidor
ser żółty starty
2 całe jajka + 2 żółtka
śmietana 18%
sól, pieprz
olej do smażenia


1. Ciasto francuskie umieścić w formie do pieczenia tarty. Całe ciasto nakłuć widelcem, aby podczas pieczenia zbyt mocno nie urosło. Wstawić do piekarnika na 15 minut do 200°C. 


2. W międzyczasie czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć czosnek. 



3. Następnie dodać świeży szpinak. Nie przejmujcie się tym, że szpinak ledwo co mieści się na patelnię. Podczas smażenia bardzo mocno się "skurczy". Przyprawić solą i pieprzem. 


4. Na upieczony spód wyłożyć przesmażony szpinak, następnie dodać posiekanego pomidora i pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka.


5. Do śmietany dodać roztrzepane jajka + żółtka. Wszystko ze sobą połączyć. Przyprawić solą i pieprzem, a także posypać startym serem. Przygotowaną masę jajeczno-śmietanową wylać na tartę. Ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C na co najmniej 15 minut.  



6. Przygotowaną tartę od razu podawać. Najlepiej smakuje z ketchupem.




Drukuj przepis