sobota, 15 marca 2014

Ciasto drożdżowe z malinami


Ciasto drożdżowe z malinami to idealny pomysł na ciasto do weekendowej kawy. Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego, więc samo przygotowanie sprawia mi dużo radości ;)

Składniki na blachę 20 cm x 20 cm:

1 opakowanie malin (tj. 300 g)
25 g świeżych drożdży
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
50 g rozpuszczonego masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
3 jajka
1/2 szklani cukru pudru
szczypta soli

na kruszonkę (wszystko składniki ze sobą pomieszać, np. poprzez delikatnie pocieranie)
2 łyżki miękkiego masła
3 łyżki zwykłego cukru
4 łyżki mąki



Na samym początku przygotować rozczyn, tj. do ciepłego mleka dodać drożdże i 2 łyżeczki zwykłego cukru. Wszystko ze sobą wymieszać i poczekać chwilę, aż rozczyn zacznie rosnąć. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, roztopione (ostudzone!) masło, szczyptę soli i rozczyn. Wbić 2 jajka i wszystko ze sobą połączyć. Ciasto wyrabiać za pomocą dłoni (ok. 10 minut), najlepiej aż do momentu, gdy nie będzie się przyklejać do rąk. Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na co najmniej 1 godzinę (czekamy, aż ciasto dwukrotnie podwoi swoją objętość).



 Formę do pieczenia wyłożyć papierem i rozciągnąć na niej przygotowane, wyrośnięte ciasto. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem. Następnie ułożyć odmrożone maliny i posypać kruszonką. Piec około 25 minut w 180°C.


Drukuj przepis