sobota, 27 grudnia 2014

Karp po królewsku (na szaro)


Karp po królewsku w szarym sosie to tradycyjne, świąteczne danie mojego męża. Gdy po raz pierwszy je spróbowałam to uznałam, że jest to zwykły, duszony karp. Jednak po kilku latach moje zdanie na temat tego dania zmieniło się o 360 stopni. Karp na szaro to bardzo smaczne, lekko słodkie danie w niesamowitym sosie z lekką nutą pierników i aromatu piwa. Jeżeli nigdy nie próbowaliście tego dania - to zachęcam Was z całego serca, aby spróbować przygotować karpia po królewsku w szarym sosie. Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014



Składniki:
1 duży karp (może być bez głowy) - wagowo około 1,5 kg
1 l piwa (do tego dania najlepiej pasuje piwo Karmi Classis)
100 g rodzynek
1,5-2 opakowania pierników Katarzynki (bez polewy!)
2 marchewki
1 pietruszka
2 małe cebule
kilka plasterków cytryny
olej do smażenia
sól, pieprz


Dzień wcześniej karpia umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić w dzwonki oraz przyprawić solą i pieprzem. Wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewki i pietruszkę obrać oraz pokroić w plasterki. Do brytfanki wlać odrobinę oleju i przesmażyć pokrojone warzywa.  Gdy warzywa będą lekko szkliste na dnie brytfanki ułożyć dzwonki z karpia. Dodać suszone rodzynki i całość zalać 750 ml piwa. Dusić kilka minut (pod przykryciem) na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać starte na tarce o małych oczkach pierniki, ewentualnie dolać resztę piwa i  dodać kilka plasterków sparzonej cytryny. Sos delikatnie wymieszać. Gotować jeszcze chwilkę. Na drugi dzień sos będzie jeszcze bardziej gęstszy. 

Podsmażanie warzyw
Układanie karpia i zalewanie piwem




Drukuj przepis