niedziela, 7 grudnia 2014

Sernik malinowy


Serniki to ciasta, które lubię jeść od czasu do czasu. Jednak sernik malinowy skradł moje serce. Pyszny, miękki i kremowy sernik na spodzie ciasteczkowym, otulony różową polewą. Idealny na święta jak i do kawy wśród grona znajomych. W poniższym przepisie użyłam malin w cukrze. Wiem, że aktualnie nie ma sezonu na maliny, ale spokojnie możecie je przygotować z mrożonych owoców. 



Składniki:
1 kg sera zmielonego w kubełku
3 jajka
1/2 szklanki malin w cukrze
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
5-6 łyżek śmietany kremówki
spód
200 g kruchych ciasteczek
75 g masła
polewa
1 szklanka cukru pudru
kilka łyżeczek soku malinowego + ewentualnie 2-3 łyżeczki wody
ewentualnie posypka gwiazdki do dekoracji



Na samym początku rozpuścić masło. Ciasteczka pokruszyć, a następnie zalać je rozpuszczonym masłem. Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Na sam spód wyłożyć masę ciasteczkową. W misce połączyć ze sobą ser, jajka, cukier puder, cukier waniliowy i maliny w cukrze*. Do przygotowanej masy serowej dodać śmietanę kremówkę i za pomocą miksera wszystkie składniki jeszcze raz ze sobą połączyć. Masę serową wylać na spód ciasteczkowy. Sernik piec około 60-80 minut w 175ºC (jeżeli zauważycie, że podczas pieczenia wierzch ciasta zmienia kolor - przykryjcie górę ciasta folią aluminiową). Najlepiej, aby w piekarniku było dodatkowe naczynie z wodą. Dzięki pieczeniu z parą wodną - ciasto będzie miało kremową konsystencję i nie opadnie. W międzyczasie przygotować polewę (cukier puder połączyć z sokiem z malin oraz wodą). Sernik polać polewą oraz ozdobić gwiazdkami dopiero na 1 godzinę przed podaniem. Przechowywać w chłodnym miejscu.






*przygotowanie malin w cukrze jest banalnie proste: maliny wsypać do rondelka, dodać odrobinę wody i kilka łyżek cukru; gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając


Pomysł na przepis z kotlet.tv

Drukuj przepis