środa, 17 grudnia 2014

Mini tortilla z piersią kurczaka w cieście naleśnikowym


Tortilla to placki, dzięki którym jesteśmy w stanie przygotować szybki obiad. Dzisiaj podaję przepis na tortillę nafaszerowaną pomidorami, ogórkami kiszonymi, sałatą oraz piersiami kurczaka, które zostały usmażone w cieście naleśnikowym. Naprawdę połączenie mięsa i ciasta naleśnikowego jest naprawdę pyszne. W złudzeniu przypomina panierkę z KFC. Radzę każdy placek przeciąć na 2 części, ponieważ dzięki temu powstaną zgrabne tortille. Jeżeli chcecie spróbować innym przepisów na tortillę to polecam przygotować ją z łososiem lub udkami z kurczaka.



Składniki dla 2-3 osób:
4 placki tortilli
1 duża pierś z kurczaka
2-3 pomidory podłużne
sałata lodowa
ogórki kiszone
ewentualnie sos duński
sos czosnkowy
sól, pieprz
papryka ostra
olej do smażenia
panierka, czyli ciasto naleśnikowe:
1 szklanka z czubkiem mąki pszennej
1 szklanka wody
1 jajko
50 g sezamu


Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w zgrabne paski. Przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, sezam, wbić jajko oraz wlać wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Każdy kawałek piersi z kurczaka namoczyć w cieście naleśnikowym i smażyć z obydwóch stron na złoty kolor. W międzyczasie sałatę i pomidory umyć. Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki. Placki tortilli przeciąć na pół. Każdy półplacek posmarować sosem duńskim (lub czosnkowym). Następnie na jednym boku ułożyć sałatę, ogórka, pomidory i pokrojone na mniejsze kawałki usmażone piersi z kurczaka. Zwijanie tortilli rozpocząć od tej strony, gdzie są wszystkie składniki. Za pomocą folii aluminiowej zabezpieczyć tortillę przed rozwinięciem. Przed podaniem z grillować, np. na grillu elektrycznym. Podawać z sosem duńskim lub czosnkowym.






*SOS DUŃSKI:
3-4 łyżki majonezu
1 mały ogórek konserwowy
1-2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
odrobina curry

Ogórka bardzo drobno posiekać. Do miski dodać ogórka, majonez, musztardę, sok z cytryny. Wszystko ze sobą połączyć. Przyprawić solą, pieprzem oraz curry - do smaku.

*SOS CZOSNKOWY:
2 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany 18%
3-4 łyżki majonezu
ewentualnie sól, pieprz
Czosnek obrać i bardzo drobno pokroić. Do miski dodać śmietanę, majonez i posiekany czosnek. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Ewentualnie przyprawić solą oraz pieprzem. Sos najlepiej smakuje, gdy jest lekko schłodzony.


Drukuj przepis