środa, 31 grudnia 2014

Sałatka z kiełkami fasoli mung (na słodko)


Na zabawę sylwestrową wśród grona znajomych polecam przygotować sałatkę z kiełkami fasoli mung, ananasem, kukurydzą i piersią z kurczaka. Na pewno zasmakuje osobom, które lubią sałatki na słodko. Przepis dodaje do akcji Przekąski Sylwestrowe



Składniki:
1 słoik konserwowych kiełków fasoli mung
1 duża pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 mała puszka ananasa
100 g rodzynek
1 listek laurowy
sól, pieprz
2-3 łyżki majonezu


Do garnka wlać wodę, dodać listek laurowy, sól, pieprz oraz umytą pierś z kurczaka. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Ugotowaną pierś wyjąć z wody, ostudzić i pokroić w małą kostkę. Ananasa pokroić w kostkę (sok należy pozostawić!). Kukurydzę i kiełki fasoli mung odsączyć z zalewy. Rodzynki zalać sokiem z puszki ananasa i odstawić na kilkadziesiąt minut (dzięki temu rodzynki napęcznieją i będą miękkie). Do miski dodać kiełki fasoli, kukurydzę, ananasa, pierś z kurczaka i rodzynki (odsączone z soku). Przyprawić solą oraz pieprzem. Za pomocą majonezu wszystkie składniki ze sobą połączyć. Odstawić w chłodne miejsce. Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona.



Przy okazji wszystkim moim czytelnikom życzę szczęśliwego Nowego Roku :)

Drukuj przepis