poniedziałek, 1 grudnia 2014

Pierniczki, pierniki


Związku z tym, że święta już są za kilka tygodni - zachęcam wszystkich do przygotowania domowych pierniczków. Z tego przepisu wychodzą naprawdę rewelacyjne pierniki - w pierwszym tygodniu są lekko twarde, natomiast im bliżej świąt, tym są coraz bardziej miękkie. Uwielbiam ich smak i zapach (korzenno-miodowy). Ciasto rewelacyjne odchodzi od blatu, a jego wyrabianie jest banalnie proste. Upieczone i udekorowane pierniczki mogą stawić świetny prezent dla bliskich osób - wystarczy umieścić je w celofanie, zawiązać wstążką i prezent gotowy. 


Składniki:
600 g mąki pszennej tortowej
2/3 szklanki zwykłego cukru
1,5 szklanki miodu
150 g masła
1 jajko
1 opakowanie przyprawy do pierników (około 20 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
do dekoracji
1 białko + 1 szklanka cukru pudru
kolorowe posypki


W małym rondelku rozpuścić masło, a następnie dodać do niego zwykły cukier i miód. Całość ze sobą wymieszać i gotować tak, długo aż składniki połączą się ze sobą. Odstawić do ostudzenia.



Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, a na sam koniec wbić jedno jajko. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. 


 Na sam koniec dodać ostudzoną masę z rondelka. Ponownie za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. 



Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby mogło odpocząć.


Po tym czasie ciasto uzyska jednolitą, gładką masę. Na blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować ciasto (najlepiej podzielić je na kilka części). Za pomocą foremek wycinać pożądane kształty. Przygotowane pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-17 minut (w zależności od grubości i wielkości pierników). 



Przestudzone pierniki udekorować białą polewą (aby przygotować polewę: w wysokim naczyniu ubić białko, a gdy będzie sztywne to dodać stopniowo do niego cukier puder; miksować do uzyskania gładkiej masy) i kolorowymi posypkami. 

Pierniczki 2014 rok
Pierniczki 2015 rok

Drukuj przepis