sobota, 29 listopada 2014

Łosoś pieczony w folii


Łosoś pieczony w folii - to pomysł na szybkie i smaczne danie rybne na obiad. Uwielbiam łososia, chociaż sama wiem, że w moim menu jest za mało ryb. Niestety, w dzisiejszych czasach o wiele szybciej można kupić świeży drób niż ryby. Jeżeli lubicie dania zapiekane w folii to na pewno - tak przygotowany łosoś przypadnie wam do gustu. 


Składniki dla 2-3 osób:
400 g świeżego fileta z łososia
sok z połowy cytryny
50 g masła (1/4 kostki)
sól, pieprz
bazylia do ozdoby


Filet z łososia umyć i osuszyć. Za pomocą noża pokroić na 4-5 zgrabnych kawałków (nie trzeba usuwać skórki, ponieważ po upieczeniu mięso z ryby łatwo od niej odejdzie). Każdą część przyprawić solą oraz pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem z cytryny i ułożyć po małym kawałku masła. Przygotowane filety z łososia zawinąć w folię aluminiową. Piec około 30-40 minut w 180ºC.  Przed podaniem łososia udekorować plasterkiem cytryny i świeżą bazylią. Podawać z frytkami i ulubioną surówką. 




Drukuj przepis