poniedziałek, 3 listopada 2014

Mleczna kanapka - biszkopt czekoladowy i krem na bazie masła oraz mleka w proszku


Poniższe ciasto zrobiło furorę na rodzinnym stole - zachwyca zarówno wizualnie jak i smakowo. Lekki biszkopt czekoladowy, który został przełożony kremem mlecznym i polany polewą przygotowaną z czekolady i śmietany kremówki. 




Składniki na blachę 25 x 30 cm:

biszkopt
5 średniej wielkości jaj
1/2 szklanki cukru pudru
niecała połowa szklanki mąki pszennej tortowej
niecała połowa szklanki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki ciemnego kakao
1 niecała łyżeczka proszku do pieczenia
ewentualnie 1-2 łyżki oleju
do nasączenia kawa zbożowa

krem
1/2 szklanki zwykłego mleka
2 szklanki mleka w proszku
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
niecałe 2 kostki masła (tj. 350 g)
+ 2/3 szklanki zwykłego cukru

polewa
1 tabliczka mlecznej czekolady
90 g śmietany 30%
ewentualnie kolorowa posypka do dekoracji


Na samym początku przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Do miski wlać białka i za pomocą miksera ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodać cukier puder. Cały czas miksować, aby uzyskać gęstą i sztywną pianę. Pod sam koniec dodać po jednym żółtku. Gdy masa się połączy to dodać 2 rodzaje mąki (także stopniowo i powoli), proszek do pieczenia i kakao (wszystko przesiać przez sito) i za pomocą łyżki delikatnie połączyć składniki. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180. Przygotowane ciasto wylać na formę do pieczenia i piec około 20 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest już suchy). Upieczony biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku i poczekać, aż ostygnie. W międzyczasie zaparzyć kawę zbożową w 1/2 szklance wody i przygotować mleczny krem. W rondelku rozpuścić masło podgrzać mleko wraz z dodatkiem zwykłego cukru i cukru waniliowego. Ostudzić. Następnie za pomocą miksera ubić miękkie masło. Pod sam koniec ubijania dodawać powoli masę z rondelka i mleko w proszku. Miksować tak długo, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę.  

Zwykłe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym

Przygotować krem -masło zmiksować, a następnie połączyć je z ostudzonym mlekiem oraz mlekiem w proszku

Biszkopt przekroić na dwie części i każdą część (wystarczy  z jednej strony) nasączyć kawą zbożową(!). Następnie wyłożyć cały mleczny krem i przykryć drugą połówką ciasta czekoladowego. Całość polać polewą czekoladową (w rondelku podgrzać śmietanę, gdy zacznie wrzeć zdjąć ją z ognia i po chwili dodać do niej posiekaną czekoladę; całość ze sobą połączyć) i ewentualnie ozdobić kolorową posypką. Przygotowane ciasto schłodzić w lodówce. Kroić dopiero wtedy, gdy polewa czekoladowa zastygnie. 

Mleczny krem przełożyć na nasączony biszkopt

Przygotowywanie polewy czekoladowej


Pomysł na przepis: mojewypieki.com

Drukuj przepis