Poniższe ciasto zrobiło furorę na rodzinnym stole - zachwyca zarówno wizualnie jak i smakowo. Lekki biszkopt czekoladowy, który został przełożony kremem mlecznym i polany polewą przygotowaną z czekolady i śmietany kremówki.
biszkopt
5 średniej wielkości jaj
1/2 szklanki cukru pudru
niecała połowa szklanki mąki pszennej tortowej
niecała połowa szklanki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki ciemnego kakao
1 niecała łyżeczka proszku do pieczenia
ewentualnie 1-2 łyżki oleju
do nasączenia kawa zbożowa
krem
1/2 szklanki zwykłego mleka
2 szklanki mleka w proszku
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
niecałe 2 kostki masła (tj. 350 g)
+ 2/3 szklanki zwykłego cukru
+ 2/3 szklanki zwykłego cukru
polewa
1 tabliczka mlecznej czekolady
90 g śmietany 30%
ewentualnie kolorowa posypka do dekoracji
Na samym początku przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Do miski wlać białka i za pomocą miksera ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodać cukier puder. Cały czas miksować, aby uzyskać gęstą i sztywną pianę. Pod sam koniec dodać po jednym żółtku. Gdy masa się połączy to dodać 2 rodzaje mąki (także stopniowo i powoli), proszek do pieczenia i kakao (wszystko przesiać przez sito) i za pomocą łyżki delikatnie połączyć składniki. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180. Przygotowane ciasto wylać na formę do pieczenia i piec około 20 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest już suchy). Upieczony biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku i poczekać, aż ostygnie. W międzyczasie zaparzyć kawę zbożową w 1/2 szklance wody i przygotować mleczny krem. W rondelku rozpuścić masło podgrzać mleko wraz z dodatkiem zwykłego cukru i cukru waniliowego. Ostudzić. Następnie za pomocą miksera ubić miękkie masło. Pod sam koniec ubijania dodawać powoli masę z rondelka i mleko w proszku. Miksować tak długo, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę.
Zwykłe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym |
Przygotować krem -masło zmiksować, a następnie połączyć je z ostudzonym mlekiem oraz mlekiem w proszku |
Mleczny krem przełożyć na nasączony biszkopt |
Przygotowywanie polewy czekoladowej |
Pomysł na przepis: mojewypieki.com
Niesamowicie pysznie wygląda! Porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
Usuń