piątek, 7 listopada 2014

Surimi w cieście francuskim


Świetna przekąska na finger party lub domówkę - paluszki krabowe w cieście francuskim. Przygotujecie je z niewielkiej ilości składników i w bardzo szybkim czasie. Surimi idealnie komponuje się z serkiem kremowym pesto i rukola. Delikatny smak ryby i ziołowego serka - mmm palce lizać! Przepis dodaje do akcji Dania z serkami kremowymi.


Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
10 paluszków krabowych
1/2 opakowania serka kremowego pesto i rukola Apetina
sezam
roztrzepane jajko



Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć na pół i pokroić w trójkąty. Każdy kawałek posmarować serkiem kremowym pesto i rukola. Następnie na każdym kawałku ciasta ułożyć po 1 paluszku krabowym. Ciasto zwijać tak samo jak rogaliki, czyli surimi ukłożyć na najszerszej części ciasta; następnie zawinąć. Łączeniami układać do dołu, aby podczas pieczenia rogaliki się nie zdeformowały. Każdy kawałek ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piec około 25 minut (tak długo, aż ciasto francuskie uzyska lekko złoty kolor). Powyższa przekąska smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. 





Dania z serkami kremowymi

Drukuj przepis