wtorek, 18 listopada 2014

Zapiekanka ryżowa z udkami kurczaka


Dzisiaj zapraszam Was na szybką do przygotowania, prostą i bardzo smaczną zapiekankę ryżową z warzywami i udkami kurczaka. Danie idealne, gdy nie mamy czasu na gotowanie. Warto dodać, że powyższa zapiekanka sprawdza się rewelacyjnie na drugi dzień - łatwo się odgrzewa i jeszcze lepiej smakuje. 


Składniki:
4 udka z kurczaka
1,5 szklanki ryżu basmati
3,5 szklanki wody
kilka różyczek brokuła
1/2 puszki kukurydzy
1/4 kostki masła
sól, pieprz
papryka słodka
papryka ostra


Na samym początku przygotować zalewę. Do rondelka wlać 3 i pół szklanki wody, dodać masło i przyprawy (sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą). Zagotować, posmakować i ewentualnie doprawić - zalewa musi być dosyć wyrazista, ponieważ zostanie wchłonięta przez ryż i warzywa, których wcześniej nie doprawiamy. Suchy ryż wypłukać i odcedzić. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać ryż. Następnie na to ułożyć brokuły i odcedzoną kukurydzę. Udka z kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem oraz słodką paprykę. Przygotowane kawałki mięsa ułożyć na samym wierzchu. Całość zalać gorącą zalewą. Jeżeli nie daliście rady wlać od razu całej zalewy to można ją dolać do dania podczas pieczenia. Zapiekać bez przykrycia około 60-70 minut w 180ºC (tj. piec tak długo, aż mięso się zarumieni, a ryż wchłonie zalewę).   





Drukuj przepis