środa, 26 listopada 2014

Bakława - ciasto filo z orzechowym nadzieniem


Baklawa to ciasto składające się z płatów ciasta filo nadzianych orzechami włoskimi. Po raz pierwszy przygotowała, danie z użyciem ciasta filo. Niestety - jak dla mnie jest ono zbyt kruche i chrupkie. Kwestia gustu :) Warto dodać, że baklawa to przysmak kuchni tureckiej. 


Składniki na małą tortownicę:
300 g ciasta filo
150 g orzechów włoskich
1 kostka (200 g) rozpuszczonego masła
2 łyżeczki cynamonu
syrop
200 g cukru
1/2 szklanki wody
1 opakowanie cukru waniliowego
sok z połowy cytryny



Na samym początku rozpuścić kostkę masła. Ostudzić. Za pomocą dna tortownicy (jako szablon) wyciąć okrągłe kawałki ciasta. 


Dno tortownicy wykładać pojedynczymi płatami ciasta filo. Należy pamiętać, aby każdy płat ciasta posmarować masłem. Dzięki temu poszczególne płaty ciasta połączą się ze sobą. 


Orzechy włoskie rozdrobnić i wymieszać z cynamonem. Przygotowaną masę orzechową wysypać na ciasto filo. 


Następnie ponownie ułożyć połowę ciasta filo (pamiętajcie o smarowaniu masłem każdego płatu). 


Przygotowane ciasto naciąć, np. w trójkąty (pamiętajcie - należy naciąć każdy płat ciasta!). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut w 180. 


Upieczoną baklawę ostudzić.  W międzyczasie do rondelka wlać połowę szklanki wody, dodać 200 g zwykłego cukru, opakowanie cukru waniliowego i sok z cytryny. Wszystko ze sobą wymieszać i zagotować. Ostudzoną baklawę zalać gorącym syropem. Najlepiej smakuje 2-3 dni po przygotowaniu.


Przepis z lekkimi modyfikacjami ze strony http://lawendowydom.blogspot.com/




Drukuj przepis