poniedziałek, 17 listopada 2014

Panna cotta kakaowa



Dzisiaj pomysł na szybki i tani deser na zimno - mleczno-śmietanową piankę o smaku kakaowym. Deser idealny dla dzieci jak i dla dorosłych. 


Składniki:
1 szklanka mleka 3%
250 g śmietany 18%
5-6 łyżek cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
4 łyżeczki żelatyny
1 czubata łyżka gorzkiego kakao


Do małego rondelka wlać 4 łyżki wrzącej wody. Od razu wsypać żelatynę i za pomocą trzepaczki rozpuścić w wodzie. W międzyczasie rondel postawić na kuchence i przygotowaną masę lekko podgrzać. Do wody z żelatyną dodać mleko, śmietanę, cukier puder, cukier z wanilią i kakao. Wszystko ze sobą połączyć i chwilkę trzymać na kuchence. Przygotowaną masę lekko ostudzić, ponownie przemieszać i przelać do małych pojemników (ja wykorzystałam silikonową formę) i schłodzić w lodówce. Gdy panna cotta stężeje - wyjąć ją z foremek (jeżeli nie możecie wyjąć stężonej masy, to pojemnik włóżcie na chwilę do gorącej wody). Ewentualnie polać owocowym syropem lub ozdobić owocami. Od razu podawać. 





Drukuj przepis