środa, 5 listopada 2014

Schab w sosie koperkowym


Pyszne, aromatyczne i miękkie kawałki schabu otulone sosem kremowo-koperkowym. Po za tym poniższe danie idealnie komponuje się z serkiem naturalnym. Pycha! Warto dodać, że duszone mięso jest naprawdę pyszne, ponieważ podczas jedzenia  rozpływa się w ustach. Przepis dodaje do akcji Dania z serkami kremowymi.


Składniki:
5 kawałków schabu bez kości
1 cebula
100 g serka kremowego naturalnego Apetina
100 g śmietany kremówki
mąka pszenna do obtoczenia
sól, pieprz
świeży koperek


Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić solą oraz pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać garnek wraz z niewielką ilością oleju. Mięso obtoczyć w mące i przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie do tego samego garnka wlać wodę (tyle, aby przykryła mięso). Dusić na małym ogniu, aż schab będzie miękki. W międzyczasie śmietanę wymieszać z serkiem kremowym Apetina oraz posiekanym koperkiem, a następnie powoli dodawać do niej wywar w garnka. Przygotowaną zawiesinę wlać do garnka. Gotować jeszcze kilka minut, aż wszystko się ze sobą połączy, a sos delikatnie się zredukuje. 





Dania z serkami kremowymi

Drukuj przepis