niedziela, 2 listopada 2014

Klopsy w sosie pomidorowym


 Dzisiaj polecam przygotować klopsy z mięsa indyczego polane sosem ze świeżych pomidorów. Tak podane klopsy nie są tłuste, a sos pomidorowy smakuje wyśmienicie. Poniższe danie jest idealne na wyjazd lub delegację - wystarczy przełożyć je do słoików, zakręcić i schować w chłodne miejsce. 



Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego z indyka
2 małe cebule
2 pomidory
sól, pieprz
papryka słodka
przyprawa z suszonymi pomidorami
1 niecała łyżeczka pikantnego sosu (ja użyłam tureckiego sosu z ostrej papryki)
olej
bułka tarta
posiekana zielona pietruszka


Mięso umieścić w misce. Następnie dodać do niego posiekaną cebulę. Dodać sól, pieprz, paprykę słodką i niecałą łyżeczkę pikantnego sosu. Za pomocą dłoni wszystko ze sobą połączyć. Jeżeli według was masa jest zbyt rzadka - to dodajcie 1-2 łyżki bułki tartej.


Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Następnie dodać posiekane pomidory (jeżeli nie przepadacie za skórką z pomidora to przed pokrojeniem sparzcie ją wrzątkiem i obierzcie ze skórki). Pomidory delikatnie przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą z suszonymi pomidorami. Całość smażyć na małym ogniu, aż sok z pomidorów lekko wyparuje.


Z mielonego mięsa uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub odrobinę większe). Każdą z nich obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć przygotowane kulki z mięsa mielonego. Smażyć na średnim ogniu, aż klopsy uzyskają złoty kolor. 


Do garnka dodać przesmażone pomidory, usmażone klopsy i całość zalać wodą (tj. wlać tyle, aby wszystkie klopsy były pod wodą). Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu tak długo, aż sos delikatnie się zredukuje. Jeżeli według was sos jest zbyt rzadki to można go zagęścić (np. do szklanki wsypać 2 łyżki mąki pszennej i wlać odrobinę wody; całość ze sobą wymieszać i wlać do gotującego się sosu; ponownie całość zagotować). 


Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką. Powyższe klopsy najlepiej smakują z ziemniakami lub z makaronem. 

Drukuj przepis