niedziela, 16 listopada 2014

Mleko owsiane


Mleko owsiane to napój idealny dla osób, które nie tolerują krowiego mleko. Przygotowanie takiego roślinnego mleka jest bardzo proste i dosyć szybkie. Jak dla mnie najlepiej smakuje na ciepło z płatkami śniadaniowymi.


Składniki:
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
4-5 szklanek przegotowanej wody
szczypta soli
ewentualnie 3-4 suszone daktyle


Dzień wcześniej płatki przesypać do wysokiego naczynia, zalać 2 szklankami przegotowanej wody i za pomocą łyżki całość ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę wstawić do lodówki. Na drugi dzień za pomocą blendera wszystko ze sobą zmiksować. Podczas blendowania dodać 1-2 szklanki przegotowanej wody (najlepiej wlewać powoli, aby uzyskać dobrą konsystencję), szczyptę soli i posiekane daktyle. Ponownie całość ze sobą zblendować. Przygotowany napój owsiany przecedzić (np. na durszlaku), aby pozbyć się zmielonych płatków owsianych (które możecie wykorzystać do przygotowania owsianki). Przechowywać w lodówce.



Drukuj przepis