wtorek, 25 listopada 2014

Gulasz z żołądków drobiowych w sosie własnym


Żołądki drobiowe w sosie własnym to pomysł na tani, szybki i bardzo smaczny obiad. Zdaje sobie sprawę, że niektórzy z Was na samą myśl o jedzeniu żołądków mogą stracić apetyt na poniższe danie. Nic mylnego! Duszone i pokrojone w paski żołądki są naprawdę pyszne! Jeżeli lubicie poznawać nowe smaki - spróbujcie przygotować taki gulasz.


Składniki na 4 porcje:
co najmniej 0,5 kg żołądków drobiowych
1 spora marchewka
1 cebula
sól, pieprz
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 listek laurowy
1-2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
opcjonalnie świeży, posiekany koperek


Żołądki umyć, ewentualnie usunąć żółtą błonę i nadmiar tłuszczu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oleju. Następnie przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodać żołądki drobiowe. Całość chwilę smażyć. Następnie zalać wodą, tj. tyle aby przykryła wszystkie żołądki. Dodać ziele angielskie, listek laurowy, delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Dusić (pod przykryciem) około 1-1,5 godziny na małym ogniu. Pod sam koniec duszenia dodać obraną i startą na dużych oczkach marchewkę. Gotować jeszcze kilka minut. Całość posmakować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Ugotowane żołądki wyjąć i pokroić w paski. Następnie ponownie dodać je do garnka. Całość zagotować i zagęścić (wodą rozrobioną z mąką). Jeszcze kilka minut gotować,a pod sam koniec posypać świeżym koperkiem. Powyższe danie najlepiej smakuje z kaszą lub ryżem. 

Żołądki drobiowe przesmażyć z cebulą

Następnie zalać wodą i dusić na małym ogniu

Pod sam koniec duszenia dodać startą marchewkę i jeszcze kilka minut gotować

Ugotowane żołądki pokroić w paski 

Drukuj przepis