wtorek, 11 listopada 2014

Sernik cytrynowy


Sernik polany cytrynowym kremem to ciasto idealne. Słodki, ciasteczkowy spód, lekko kwaśny środek ciasta i aksamitny, cytrynowy wierzch. Poniższy sernik jest dosyć szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. 


Składniki:

1 kg sera trzykrotnie zmielonego
3 duże jajka
1 puszka mleka zagęszczonego słodkiego
1 łyżka mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 1 cytryny + skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżeczki cukru waniliowego

spód
125 g kruchych ciasteczek
50 g masła

wierzch
125 g mascarpone
125 g lemon curd

ozdoby
plasterek cytryny
mięta
złote perełki


Na samym początku przygotować ciasteczkowy spód: ciasteczka pokruszyć i dodać do nich rozpuszczone masło. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Do miski wrzucić zmielony ser, wbić jajka, dodać mleko zagęszczone, cukier waniliowy i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Za pomocą miksera wszystkie składniki ze sobą połączyć (nie miksować zbyt długo, bo sernik może opaść!). Pod sam koniec miksowania dodać sok z cytryny i startą skórkę. Ponownie zmiksować. Na spód ciasteczkowy wylać masę sernikową. Przygotowane ciasto piec w 150ºC przez około 60 minut (najlepiej piec go w kąpieli wodnej, tzn. obok formy z ciastem położyć naczynie z wodą). Sernika nie wyjmować z gorącego piekarnika (tj. trzymać go w nim tak długo, aż piekarnik będzie zimny). 



Lemon curd wymieszać z serkiem mascarpone na jednolitą masę. Jeżeli według was polewa straciła na kolorze można dodać odrobinę żółtego barwnika. 



Przygotowaną polewą posmarować wierzch sernika. Od razu ozdobić cytryną, miętą i cukrowymi perełkami. Sernik schłodzić i podawać dopiero wtedy, gdy lukier lekko zgęstnieje.


Pomysł na przepis mojewypieki.com

Drukuj przepis