niedziela, 3 kwietnia 2016

Pesto pietruszkowe


W tym roku mam fazę na przeróżne pesto. Na blogu znajdziecie przepis na pesto jarmużowe, szpinakowe i z rukoli. Każde z nich łączy kilka rzeczy - są zielone, zawierają orzechy i oliwę z oliwek. Wiem, że w tradycyjnym pesto znajduje się parmezan, ale ostatnio staram się ograniczać produkty wysoko kaloryczne, dlatego w moich przepisach ten składnik jest pomijany. Pesto z pietruszki to pomysł na polski dodatek do makaronu jak i pastę na kanapki. Szczerze polecam! :)


Składniki na 1 mały słoik:
1 pęczek zielonej pietruszki (80 g)
garść orzechów brazylijskich (30 g)
5-6 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz


Zieloną pietruszkę umyć, osuszyć i przełożyć do kielicha blendera. Czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do pietruszki dodać czosnek, orzechy i 3 łyżki oliwy z oliwek. Całość ze sobą zmiksować. Pod sam koniec masę przyprawić solą oraz pieprzem. Dolać 2-3 łyżki oliwy z oliwek i ponownie zmiksować. Jeśli pesto jest zbyt suche to należy dolać oliwę z oliwek (stopniowo po 1 łyżce!). Przygotowane pesto przełożyć do słoiczka. 



Drukuj przepis