Pesto ze szpinakiem to dodatek idealny do makaronu jak i chleba. Proste połączenie składników, banalne wykonanie :) Wystarczy wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera. Jeżeli macie ochotę na inne pasty to zachęcam do przygotowania pesto z rukoli lub z jarmużu.
Składniki na 1 mały słoik:
150 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 niepełna łyżeczka soli gruboziarnistej
3 łyżki pestek dyni
Szpinak umyć, osuszyć. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Przesypać do miseczki. Na tą samą patelnię wlać łyżkę oliwy z oliwek. Przesmażyć plasterki czosnku. Na sam koniec dodać szpinak. Całość chwilę smażyć. Do kielicha blendera dodać lekko podsmażony szpinak, dodać pestki dyni oraz niepełną łyżeczkę soli. Całość zmiksować na gładką masę. Ewentualnie pod koniec dolać 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowaną masę przelać do słoiczka. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz