wtorek, 16 lutego 2016

Gulasz z indyka z dodatkiem pieczarek


Gulasz z mięsa indyka to świetna alternatywa dla osób, które nie przepadają za wieprzowiną. Poniższy gulasz idealnie będzie smakować z ugotowanym ryżem jak i kaszą. Polecam nie pomijać przyprawy czubrycy czerwonej, ponieważ nadaje ona charakterystycznego smaku. Jeżeli nigdy wcześniej nie spotkaliście się z tą przyprawą to tylko dodam, że jest to pikantna mieszanka składająca się z cząbru, chili, soli oraz pieprzu. 


Składniki:
0,5 kg mięsa gulaszowego z indyka
200 g pieczarek
1 cebula
sól, pieprz 
czubryca czerwona
ewentualnie 1-2 łyżki mąki 



Mięso z indyka umyć, pokroić na mniejsze części. Delikatnie przyprawić solą, pieprzem oraz czubrycą czerwoną. Odstawić na godzinę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Garnek rozgrzać z niewielką ilością oleju. Na samym początku przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodać pieczarki. Całość smażyć na średnim ogniu. Gdy pieczarki lekko się skurczą to całą masę z garnka przesypać na talerz. Do tego samego garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć kawałki mięsa z indyka. Na sam koniec dodać podsmażone warzywa i całość zalać około 2 szklankami wody (mięso musi być pod wodą). Dusić pod przykryciem około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem gulasz posmakować, ewentualnie doprawić i zagęścić mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. 


Drukuj przepis