sobota, 27 lutego 2016

Pieczarki zapiekane z warzywami


Pieczarki zapiekane z warzywami to pomysł na przekąskę na słono lub dodatek do obiadu. Do tego dania polecam wykorzystać bardzo duże pieczarki, ponieważ będą dobre do faszerowania. Taka przekąska jest lekka, szybka i bardzo prosta do przygotowania.


Składniki na porcję dla 2 osób:
250 g dużych pieczarek
1/2 średniej wielkości pomidora
1 mała czerwona papryka 
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka gałązek szczypiorku i pietruszki
ewentualnie kilka plasterków żółtego sera


Pieczarki umyć, oczyścić (obrać ze skórki) i usunąć nóżki. Połowę pomidora i papryki (druga połowę nadziejemy przygotowanym farszem!) bardzo drobno pokroić. Nóżki pieczarek drobno pokroić. Szczypiorek i pietruszkę posiekać. Pokrojone warzywa wsypać do miski, wlać oliwę, całość przyprawić solą oraz pieprzem. Cały farsz wymieszać ze sobą. Przygotowanym nadzieniem nafaszerować pieczarki i połowę papryki. Warzywa ułożyć na blaszce do pieczenia (najlepiej, aby była z obniżonym bokiem - dzięki temu sos z pieczarek spłynie). Na sam koniec ułożyć kawałki żółtego sera.  Piec w 195ºC przez około 20 minut (ser musi się rozpuścić, a pieczarki zmienić kolor). 



Drukuj przepis