środa, 3 lutego 2016

Ciasto słonecznikowe


Lekkie, puszyste i smaczne ciasto biszkoptowe przełożone domowym budyniem, polane masą kajmakową oraz ozdobione podprażonym słonecznikiem. Ciasto słonecznikowe jest łatwe do przygotowania. Pamiętajcie o tym, że słonecznik musi być podprażony, bo dzięki temu nabierze mocniejszego smaku. 



Składniki na formę 20 x 30/40 cm:

biszkopt
6 dużych jaj
220 g mąki pszennej tortowej
100 g mąki ziemniaczanej
1 szklanka zwykłego cukru
80 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z wanilią

masa budyniowa
3 jajka
3 szklanki mleka
0,5 szklanki zwykłego cukru
4 płaskie łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru z wanilią

dekoracja
100 g słonecznika
1/2 puszki masy kajmakowej

ewentualnie woda z cytryną do nasączenia biszkoptu



Na samym początku przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera ubić białka. Gdy będą sztywne to dodawać powoli cukier. Cały czas miksować. Gdy cukier rozpuści się to dodawać (powoli!) po jednym żółtku. Na sam koniec wlać olej i wsypać cukier wanilinowy, przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia (stopniowo!). Należy robić to powoli, aby ciasto na biszkopt nie opadło. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Biszkopt piec około 40 minut w 170ºC (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone). Uchylić piekarnik i biszkopt pozostawić do ostygnięcia.



Następnie należy przygotować krem budyniowy: do rondelka wlać 2 szklanki mleka i wsypać zwykły cukier. Zagotować. W pozostałej szklance wymieszać budyń, cukier z wanilią, mąkę oraz roztrzepać jajka. Masę ze szklanki powoli wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszać i gotować na małym ogniu. Musi utworzyć się bardzo gęsty budyń. 

Biszkopt przeciąć na dwie części. Każdą część ciasta ewentualnie nasączyć wodą wraz z dodatkiem soku z cytryny. Na pierwszy blat ciasta (spód) wylać całą masę budyniową. Przykryć drugim blatem.  

Słonecznik podprażyć na suchej patelni, co jakiś czas mieszając. Uwaga: nie można przypalić ziaren słonecznika! W przeciwnym razie słonecznik będzie gorzki. Puszkę z masą kajmakową podgrzać w wodzie, np. małym rondelku. Na sam koniec, wierzch ciasta posmarować lekko płynną masą krówkową i posypać słonecznikiem. Wstawić do lodówki. Kroić po schłodzeniu. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu (biszkopt lekko zmięknie). 




Drukuj przepis