Trufelki czekoladowe to mała przekąska na słodko, która posmakuje każdemu. Zwarty, miękki środek oblany mleczną czekoladą... Całość udekorowana kolorowymi posypkami. Trufelki czekoladowe będą idealne na wieczór dla dwojga jak i spotkanie przy kawie. W końcu każdy skusi się na małą, czekoladową kulkę :)
Składniki:
2 tabliczki mlecznej czekolady (200 g)
100 g mascarpone
200 g ciasteczek
(użyłam owsianych z dodatkiem żurawiny)
1 łyżeczka cukru z wanilią
kolorowe posypki
Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć. Jedną tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. W miseczce wymieszać ciasteczka, cukier z wanilią i roztopioną czekoladę. Przygotowaną masę wstawić do lodówki na około 1 godzinę (ciasteczka zmiękną, a sama masa lekko stwardnieje). Następnie uformować 20 kulek. Druga czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Od razu zanurzać trufelki w roztopionej czekoladzie. Przygotowane trufelki udekorować kolorową posypką i wstawić do lodówki. Przed podaniem każdą trufelkę przełożyć na małą papilotkę. Podawać mocno schłodzone.
Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz